Sunday, August 23, 2009

Bulan Ramadhan~



salam~ Photobucket

ak tau ak agak lambat sedikit..namun begitu, ak masih ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak kepada semua pembaca dan semua umat Islam..lebih baik lambat daripada xde langsung kan? Photobucket semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna kepada kita semua..yang penting skali,kita diberkati oleh Allah dan diampunkan segala dosa-dosa..

bulan Ramadhan juga dikenali sebagai:

- Bulan Rahmat
- Bulan Keampunan
- Bulan Taubat



"Jangan kamu menyebut Ramadhan kerana Ia adalah nama Allah tetapi sebutlah bulan Ramadhan...sabda Rasulullah S.A.W"

Mase ak sedang tolong mama di dapur,ak mendengar ceramah yg disampaikan oleh penceramah Ustazah Fatimah Az-Zahrah di Radio Malaysia Melaka (102.3 FM di Melaka,kul 6.30ptg)..salah satu isi kandungan yg ak tertarik ialah:


"Waktu yg mustajab utk berdoa sepanjang bulan Ramadhan ialah semasa berbuka
puasa..
"
maybe ade yg dah tau, tp tak salah kalu kita share kan? Photobucket beliau bgtau lebih detail.. doa yg kita slalu bace sbelum berbuka puasa iaitu:

"allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin"

tuh bukan doa..maksud DOA oleh beliau adelah hajat kita..cth die "Ya Allah, temukan ak jodoh yang baik" (nape ak ckp pasal jodoh?? sbb beliau bg contoh tuh n tuh je yg ak igt ekekee Photobucket)..die tambah lg, kalu nak berdoa tuh, jangan la berbuka nasi ayam atau2 makanan berat..seelok2nya makanlah manisan (spt kurma) dahulu barulah berdoa..yg penting, berbuka dulu sblum berdoa..

jadi, sama2lah kita memeriahkan bulan Ramadhan ini dengan ibadat..semoga apa yang dihajati dimakbulkan.. PhotobucketinsyaALLAH~ skali lg, selamat menyambut bulan Ramadhan Photobucket



p/s: credits to Guild Master MugiMugi,Nami coz bg permission utk guna emo monkey PW yg comey nih.. Photobucket teringin plak nak berbuka ngan bdak2 kelas DIT..4 & 5SPI (2006-2007) Photobucket

3 comment(s):

Nabil BMS said...

huhu bleh jdik ustazah nurul fathiyah nihh...hehe

tiya-chan said...

ish abg nih huhuu..

hey..i told u to re-edit ur blog la..i mean ur posts..make some paragraphs huhuu..

Reinnaj Kurosawa said...

haha lol yeh~ and GET THOSE VIDEOS OFF laaaa. sapa la nk tgk. u alone what's the point. haha rofl~ but let the MJ songs there. hehe i wanna listen~ rofl

Related Posts with Thumbnails