Wednesday, February 29, 2012

ExDIT0811



=ExDIT0811=


kawan2..
ak tau kita semua nih tgh struggle utk menyesuaikan diri..
ada yg gi kelas junior.. tumpang kelas senior..
macam2 ragam student skeliling kita kan??
dgn masalah subject pun still xsetel2 lg..
jadual berubah, clash sana-sini..
elok2 susun nk amik subjek tuh, tp ada yg terpaksa drop..
inilah STUDENT LIFE yg sbnrnya kenangan berharga buat kita..


"org len amik 18-21 credit, tapi ak amik 12 je.."

jam credit tuh ikut kemampuan kita..
memandangkan kita DE xda restriction nk amik/drop mana2 subjek, gunakan sebaik2nya..
observe subjek tuh leh bawak ke tidak, berat ke tidak..
kalu boleh bawak, go on.. kalu xboleh, plan utk semester akan datang..
what we aim is the POINTER..
they don't bloddy care how many subject we take in 1 time..
they don't want quantity, they want QUALITY!


"korang 1 tahun je lagi, ak 2 tahun lagi nak abes.."

xkira tahun 1 ke, tahun 2 ke, tahun gajah ke, tahun naga ke..
xkira kena blajar 2 tahun ke, 3 tahun ke..
kita semua sama, dalam U yg sama, umur pun lebih kurang sama..
kita semua dah kenal antara satu sama lain, da mcm family..
lantak la org luar nak kata apa pun..
kita tahu tahap kemampuan kita, then go with the flow..
you have ExDIT0811 support! your own family..
org len xde pun xpa, we are here for you..


"ko smbung degree lg ke? ak guna sijil je utk kerja.. buang masa la study.."

no hard feelings okay?
just sharing pengalaman org lain and in fact pengalaman family sendiri..
ramai student blajar smpi tahap sijil or diploma..
abis je, trus lekas2 nk kerja.. sapa xsuka duit kan?
but the point is.. how far can you go?
sebulan kerja, gaji masuk rm1000..
mula2 masuk mmg la nmpak byk, as time goes by, you're not satisfied..
you worked for2-3 years..almost like in HELL, staying 24/7, overtime..
but what did you get? xda cara lain, sambung belajar..
now you wasted you 2-3 years, yg mana kawan2 len dah graduate for degree..
even my relatives, my friends.. suma sambung belajar balik..
buat part-time study.. study jarak jauh..
ada tuh yg dah kawen, still nk smbung study..
nak pikir kerja, dtg kelas, pastu jaga anak lagi..
kan dah menyusahkan diri sendiri?


sekarang kita da semester kedua..
masih ada peluang lagi untuk meng-adjustkan jadual and subjek..
think for yourself, your own future..
apa yang penting? POINTER! both GPA and CGPA..
focus on your CARRYMARK!
kalu nak ponteng tuh pun xkisah.. (ak pun kadang2 ponteng ekekee)
yg penting, boleh catchup apa yg tertinggal..
sebaik2nya, jgn miss satu klas pun..
FOCUS bila lecturer sdg mengajar..
kalu xpaham pun, ingat apa yg dia cakap..
CATIT details yg xda dalam slide..
then, abis kelas, refer pada lecturer or kawan2 yg paham..
applicable for both fast/medium/slow learner..
those are my tips and my style of studying..

yang mana 2 pointer, struggle kasi capai 3 pointer..
3.0 pointer, push lebih sikit smpi 3.5..
utk 3.5, it's not impossible to get 4 flat rite?

what you are in the future reflects what you do in the past..
kejayaan di masa hadapan mencerminkan kegigihan anda pada masa lampau..






MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

2 comment(s):

Anonymous said...

nice entry..
kadang-kadang apa yang kita pikirkan tak sama dengan apa yang orang pikir.

qualiti power dari quantiti!!

Anonymous said...

mcm telenovela sdeh jer??

Related Posts with Thumbnails